Nikah İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Büyük gün geldi çattı… Evleniyorsunuz. Sıra imzaları atmakta ve aşkınızı resmileştirmekte “Türk Medeni Kanunu” ve “Evlendirme Yönetmeliği” dikkate alınarak Nikâh ile ilgili merak ettiğiniz her şey endüğün düğün fikirleri makalemizde. Evet demeden, imzaları atmadan önce birazcık yorulacaksınız Not: Bu evraklar olmadan ve şartlar sağlanmadan evlendirmiyorlar

     1. T.C. Kimlik numaralı ve Fotoğraflı Nüfus Cüzdanı ve Fotokopisi 

Nikâh dairesine nüfus cüzdanınızın fotokopisini teslim edeceksiniz. Nüfus cüzdanınızın üzerindeki fotoğrafınız yıpranmamış olmalıdır. Nüfus cüzdanı yenileme tarihi üzerinden 10 yıl geçmiş olan kimlikler, evlendirme dosyasına kabul edilmiyor. 10 yılı geçmiş ise yenileme yaptırtmanızda fayda var.

     2. Resmi veya özel sağlık kurum ve kuruluşlarından alınacak sağlık raporu

Mutlu evliliğinizin ve doğacak çocuklarınızın sağlığı için sağlık raporunun önemi çok büyük. Sağlık kontrollerinde çiftlerin evlenmelerine engel herhangi bir hastalığın olup olmadığına, kan uyuşmazlığına bakılır. Sağlık kontrollerinde; Anti- HIV (AİDS) testi, bulaşıcı hastalıklar taraması, kan grubu testi yapılır ve akciğer filmi çekilir. Sağlık raporu hakkında detaylı bilgi için, bağlı bulunduğunuz aile sağlık hekimine başvurabilirsiniz. Çiftlerin sağlık raporu; imzalı, kaşeli ve fotoğraflı olmalıdır. Sağlık raporunun süresi ise, 180 günü geçmemelidir.

     3. Vesikalık Fotoğraf

6 ay içinde çekilmiş aynı pozlardan oluşan 4’er adet vesikalık fotoğrafları gerekmektedir.

     4. Evlenme Ehliyeti Belgesi

Çiftler nüfus müdürlüğünden beraber alacaktır. Evlenme ehliyetini almak için çiftler ehliyet şartlarını taşıyor olmalıdır. Evlenme ehliyeti almanın şartları için ilgili endüğün makalemizi okuyabilirsiniz.

     5. Kızlık soyadı

Kızlık soyadını kullanmak isteyen gelin adaylarının, nikâh başvurusunda bu isteklerini mutlaka belirtmeleri gerekmektedir. Kızlık soyadının evlendikten sonrada kullanılması beyan edilmediği takdirde sonrasında kullanılması mümkün olmuyor.

     6. İkametgâh Belgesi

Bağlı bulunduğunuz muhtarlıktan, nüfus müdürlüklerinden veya e- devlet aracılığıyla internetten ikametgâh belgenizi temin edebilirsiniz.

     7. Evlenme Beyannamesi – Evlenme İzin Belgesi

Evlenme beyannamesi,4 kopya olarak doldurulur. Evlendirme dairesine yapacağınız, nikâh başvurusu sırasında ilgili birim tarafından düzenlenir ve memurlar tarafından onaylanır.

     8. Mal Rejimi Değişikliği İçin Gerekli evraklar

Eğer evlenecek çiftler, evlilik birliğinde tarafların sahip olduğu malların boşanma vb. gibi durumlarda nasıl paylaşacağını belirleyen sistemdir. Edinilmiş mallara katılma ( yasal mal rejimi), mal ayrılığı, paylaşımlı mal ayrılığı, mal ortaklığı… Çiftlerin şahsen başvurması ve beyanlarını içeren noter tarafından onaylanmış “mal ayrılığı sözleşmesini” nikâh için gerekli olan belgelerin arasına koyarak işlem sırasında bildirmeleri gerekiyor. 

     9. Boşanma süresi 10 ayı geçmemiş olan bayanlar

Daha önce evli olup, boşanmış olan bayanlar yeniden evlenmek istediklerinde; önceki evliliğinin resmi olarak son bulduğu tarihten itibaren, boşanma süreleri 10 ayı yani 300 günü geçmemiş olan bayanlar Asliye Hukuk Mahkemesinde iddet müddeti kaldırılması belgesi mahkeme kararını getirmeleri gerekmektedir. Süre henüz dolmadıysa aile mahkemesi tarafından açılacak iddet davası ile söz konusu iddeti kaldırabilirler.

     10. Aile’nin Rızası Belgesi

  1. Yol; Evlilik yaşını doldurmamış olan kişilerin evlilik kararı alması durumunda, anne ve babalarının rızasının alınması gereklidir. Aile rızası belgesi imzalı ve ilgili makamlarca onaylı olması şarttır.
  2. Yol; Aile Rıza Belgesinin Ebeveynlerin bizzat evlendirme memuru huzurunda imzalanarak tasdikinin evlendirme memuru tarafından yapılmalıdır. İki yoldan birini tercih ederek aile rıza belgesini alabilirsiniz.

Nikâh için gerekli tüm belgeleri hazırladıktan sonra, başvuruda bulunmak istediğiniz nikâh dairesine başvurunuzu yapabilirsiniz.

DÜĞÜNÜNÜZ İÇİN ÖZEL BİR DAVETİYE SEÇİN

Düğün Davetiyelerimiz Özel Tasarım Davetiyeler